1- Gri Madde

Oyun oynamanın ne kadar keyifli ve kafa dağıtıcı bir yöntem olduğunu zaten bir çoğumuz biliyoruz. Hatta bununla birlikte oyunlar sadece stres attırmanın yanı sıra, beyindeki gri maddeyi de yüksek oranda arttırıyor. Gri maddeden kastığımız merkezi sinir sisteminin kalitesi ve hafıza ile ilgili detaylar.. Bu gri maddeyi arttıran oyunlar ise tetris gibi basit fakat etkili oyunlar oluyor.

2- Boşuna mı çevrim içi duralım?

İsviçreli bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre bu yazıyı okuyanların %40’ı son 6 ayda en az bir oyun oynadı.

3- Cinsiyet fark etmez!

Her 100 oyuncudan sadece 54’ünün erkek ve geri kalan 46 kişinin kadın olduğunu biliyor muydunuz? Tahmin ettiğiniz gibi oyun sadece erkeklere özgü bir şey değil.

4- Sağlık ve zindelik

Ebeveynlerin %20’si sağlık ve zindelik gerekçeleriyle, çocuklarıyla oyun oynuyor.

5- Beyni geliştirmesi

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki oyunlar, prefrontal yani alın korteksini, hipokampüsü yani hafızamızı ve beyindeki gri maddeyi geliştiriyor.

6- Her şeyi geliştirmesi

Sadece bu tarz beyinsel faydalardan ziyade, stratejik planma becerileri, hafıza ve hatırlama düzeni, uzaysal yön bulma yeteneği ve beynin motor becerisinin gelişmesini sağlıyor.

mario

7- Oyunlar beynimiz için steroid etkisi yaratıyor

Örneğin Mario oyunu buna bir örnek..

8- Oyun oynayan geç yaşlanıyor

Sciencedirect’in yaptığı bir bilimsel araştırmaya göre, aksiyon ve strateji oyunları beynin daha etkin çalışmasını sağladığından, vücut fonksiyonlarının sağlıklı gerçekleşme oranı artıyor ve bu süreç bireylerin öğrenme zorluklarını aşmalarında da yardımcı oluyor.

9- Oyunlar beyni dinlendiriyor

Kimi oyunlar beyninizi rahatlatmakla kalmıyor, gerginliğinizi de sizden çekip alıyor. Buna örnek vermek gerekirse Pac-Man diyebiliriz.

10- Oyunlar stres alıyor

“The Matrix Saw” isimli oyunu oynayan çağrı merkezi çalışanlarının stresle ilişkili hormon olan kortizol oranlarının azaldığına yönelik bilimsel kanıtlar var elimizde.. En az %10 en az %17 oranında neredeyse her oyun insanda var olan stresi azaltıyor.

11- Oyunlar davranışları düzeltiyor

Zihinsel ve davranışsal bir terapi oyunu olan “Sparx”ı oynayan, depresif yönü ağır basan gençlerin %44’ü tamamen iyileşme göstermişti. Evet, bu yalnızca bir oyun ile mümkün.

12- Oyunlar beyni esnek çalışmaya itiyor

40 saatlik bir süreç, tabii ki uyumadan, yemeden içmeden değil toplam olarak, Starcraft gibi gerçek zamanlı strateji oyunlarına ayrıldığında, beynin esnek çalışma kabiliyeti artıyor.

13- Oyunlar beyin zarını kalınlaştırıyor

Yarım milimetre, 3 ay boyunca, günde 30 dakika Tetris oynamanın beyin zarına sağladığı kalınlık olarak göze batıyor. Bu bölgeyse, dil, hafıza ve algısal farkındalığa olan etkisiyle bilinir.

14- Oyunlar bilinenin aksine gözleri de geliştiriyor

Call of Duty gibi stratejik aksiyon oyunları sayesinde renk ayırma becerisi ve gelişmiş görsel farkındalık gelişiyor.

15- Oyunlar tat alma duyumuzu bile geliştiriyor!

Sanal simülasyon oyunları, 4 ana tat duygusunu hissedebilmemizi sağlıyor.

16- Oyunlar kalbi daha hızlı arttırıyor!

Dakikada, fazladan 20 kalp atışı. Bunun için “bowling”e gitmenize gerek kalmamış oluyor.

 

CEVAP VER